Maurice van Schie, Consultant Personeel & Inkomen bij Felison, heeft de RADI®-opleiding gevolgd bij NiDi Business School. In zijn huidige werk komt deze opleiding goed van pas. Hij neemt ons mee.
Meer dan een advies over een polis
Als consultant Personeel & Inkomen kan je een werkgever alleen adviseren over een polis of verzekering, als medewerkers verzuimen. Maar Maurice geeft aan dat hij nu, dankzij de RADI®-opleiding, ook kan advies kan geven om het verzuim te verminderen en/of te voorkomen. Een organisatie kan de hulp inschakelen van de consultants van Felison. Deze gaat dan de werkgever bezoeken om het verzuimprobleem tot de kern op te lossen.
Een interventie loont voor werkgever en medewerker
Wanneer een werkgever of externe adviseur naar hem toe komt met (mogelijke) verzuimproblemen, zijn er enkele stappen die hij doorloopt. Zo gaat hij eerst op het bezoek bij het bedrijf om een goed beeld te krijgen van de organisatie structuur, de werkzaamheden van de medewerkers en de bijbehorende belastbaarheid van die werkzaamheden. Ook het eigenaarschap en de werkdruk van de medewerkers komen dan de orde.
‘Werkgevers en medewerkers zijn vaak gewend om op dezelfde manier door te werken tot aan de AOW-leeftijd, echter is dit niet altijd mogelijk. Dit kan een prikkel zijn voor een medewerker om uit te vallen. Dan ga je kijken naar of het werk tijdig lichter of slimmer kan om de uitval te voorkomen’.
Van Schie benoemt dat het belangrijk is dat de werkgever zelf aangeeft in welk verzuimvenster de medewerker zit. Vervolgens vraagt hij of de werkgever de oorzaak of het aandachtsgebied herkent. Vervolgens kun je kijken naar mogelijke interventies. ‘Het valt mij op dat er vanuit de werkgever veelal geen oplossingen zijn inzake de werkdruk, deze zijn er vaak wel als ook het personeel bij deze problematiek betrokken gaat worden’, vertelt Maurice. Een interventie, zoals een medewerkers tevredenheidsonderzoek, loont uiteindelijk voor zowel de werkgever als medewerker, ondernemen wordt voor beide een stuk prettiger wanneer de problemen zijn besproken en opgelost.
Verzuim inzichtelijk maken
Het verzuimvenster, een tool die je meekrijgt tijdens de RADI®-opleiding, geeft inzichten tijdens het gesprek met de werkgever. Hierbij ligt de focus op de relatie tussen het verzuimpercentage en de frequentie. Samen met de problemen en oorzaken die zowel werkgever als medewerker aangeven wordt er een rapportage gemaakt. De conclusies die je hieruit kan halen worden weer meegenomen in het oplossen van de oorzaken. Deze rapportage is ook handig wanneer je een werkgever inzicht geeft in het verzuimprobleem. Door zijn functie Consultant Personeel en Inkomen kan hij dan ook laten zien welke impact het verzuimen op de loonkosten heeft: ‘Een vermindering aan indirecte verzuimkosten levert direct een voordeel voor zijn liquiditeit op’.
Meer informatie
Ben jij benieuwd naar wat de RADI®-opleiding voor jou kan betekenen of wil je meer informatie? Bekijk dan onze website of neem contact op. De eerstvolgende RADI®-opleiding start al op 20 januari 2021.
Maurice van Schie
Consultant Personeel & Inkomen bij Felison