NiDi Businessschool heeft een nieuwe opleiding: Financieel Vitale Medewerkers. Maar wat is een financieel vitale medewerker, voor wie is deze opleiding bedoeld en hoe is de opleiding ontstaan? We gaan in gesprek met Jacco Los. Hij stond aan de voet van de opleiding en legt uit wat hij van deze opleiding vindt.

Hoe ontstond het idee voor deze opleiding?

“Samen met enkele collega’s volgden wij de opleiding de RADI® bij NiDi Businessschool en kwamen we in aanraking met dit aspect dat ook kan meespelen bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers: het financiële aspect. Zorgen om schulden, het ouder worden van een medewerker of het ingaan van een nieuwe levensfase kan meespelen met hoe iemand zijn of haar werk uitvoert. Er zijn veel regelingen die een werkgever kan aanbieden om bij deze onderwerpen te ondersteunen, maar vaak lastig om tot uitwerking te brengen. Deze opleiding biedt daar handvatten voor.”

De opleiding heet Financieel Vitale Medewerkers, wat houd deze term in?

“Laten we eerst beginnen met wanneer iemand niet financieel vitaal is. Zoals ik eerder zei kan dit komen door hoge financiële lasten, onzekerheid over pensioen een lastige financiële privé situatie. Hierdoor kan een medewerker uitvallen of de productiviteit van de medewerker dalen. Dat wil je natuurlijk niet als werkgever. In dit soort situaties kan je als HR leidinggevende of medewerker een medewerker inzicht en duidelijkheid bieden in wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Een financieel vitale medewerker weet wat er voor hem of haar is geregeld en weet wat er gaat komen.”

Welke handvatten geeft de opleiding?

“Er zijn veel wetten en regelingen die we kunnen toepassen wanneer iemand financieel niet vitaal is. De opleiding gaat in op de verschillende mogelijkheden. Dit richt zich niet alleen op de kosten, maar voornamelijk op de voordelen voor zowel werkgever als medewerker. Met voorbeelden uit de praktijk laten we werkgevers en HR medewerkers zien welke situaties zich kunnen voordoen. Deze voorbeelden zorgen er samen met de interactie die erbij komt kijken voor dat alles gelijk toepasbaar is binnen een bedrijf.

Het is ook niet alleen bedoeld voor de huidige medewerkers van een bedrijf. Het is natuurlijk heel goed als je regelingen aanbiedt en hierin personeel ondersteunt dat met problemen kampt. Maar nog mooier is dat je deze pakketten ook aanbiedt aan nieuwe medewerkers. Laat zien dat je er als bedrijf mee bezig bent en op veel vlakken wilt helpen. Op het moment dat je in gesprek bent met nieuwe medewerkers is het goed dat als je als HR medewerker kan vertellen hoe de arbeidsvoorwaarden in elkaar zitten en welke keuze mensen kunnen maken.”

Voor wie is deze opleiding?

“Voor ieder bedrijf van klein tot groot. Inzicht in financiële zaken die van belang zijn voor de medewerkers, dat is altijd goed om in huis te hebben. Tijdens de opleiding maken we de regelingen behapbaar en toepasbaar. De opleiding is ideaal voor HR Businesspartners, HR medewerkers, Finance managers/medewerkers en ondernemers. Vervolgens kunnen zij het verhaal intern door  vertalen. Deze opleiding kan klassikaal gevolgd worden, maar is ook zeer geschikt om incompany te organiseren zodat de organisatie in een dagdeel financieel vitaal voor medewerkers gemaakt kan worden.

Benieuwd naar de opleiding Financieel Vitale medewerker?

Heeft dit interview met Jacco Los jou nieuwsgierig gemaakt naar deze opleiding en wil je een incompany training organiseren of misschien individueel deze opleiding volgen? Stuur dan een mail naar info@nidibusinessschool.nl of neem een kijkje op website. De opleiding gaat 11 februari 2021 al van start.

 

 

 

Jacco Los

Financieel Planner bij Van Eekhout Groep