Column Paul ter Wal
Mens & organisatie: de nieuwe invulling van HR?

Begin jaren ’90 van de vorige eeuw sprak ik met John van der Torn (Hasper/Van der Torn) over zijn boek over organisatieontwikkeling. Hij vertelde dat een organisatie op zich niet bestaat; het is een groep van mensen. Het gaat niet om het gebouw, de structuur, de vennootschap, maar om de mensen die samen die organisatie maken. Een beeld dat niet altijd centraal staat binnen organisaties. Dit heeft mij eigenlijk nooit losgelaten…

In dit bijzondere jaar 2020 komen we er steeds meer achter dat het inderdaad de mensen zijn die bepalen hoe een organisatie eruit ziet; of het nu om de zorg gaat, het onderwijs, de horeca of alle andere sectoren, hoe hard geraakt ook of juist helemaal niet. We hebben als mensen te maken met deze bijzondere tijd. Hoe wij daarop reageren, dat verschilt heel erg, merk ik in de dagelijkse praktijk.

De uitdagingen en kansen voor HR-professionals

En het zijn juist díe verschillen die het zo interessant en soms ook zwaar maken om actief te zijn in het werkveld van mensen in organisaties, ook wel P&O of HR genaamd. Hoe ondersteunen we die mensen in onze organisaties als zij steun nodig hebben bij hun thuissituatie, werkbeleving of met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor ander werk. In veel sectoren worden mensen ontslagen door de crisis; zij mogen zelf op zoek gaan naar werk. Door de crisis, door robotisering, door welke verandering dan ook, er gaan functies vervallen of veranderen of er komen nieuwe functies bij…

Hoe gaan wij als verantwoordelijke professionals onze mensen/medewerkers terzijde staan, zodat zij klaar zijn voor die verandering? Hoe gaan wij ze (met die mooie tem) eigenaarschap “bieden” voor hun eigen inzetbaarheid? Zijn we bereid écht te investeren in hun ontwikkeling en misschien hun vertrek bij onze organisatie?

Deze vragen zullen anders beantwoord worden per bedrijf. Maar de kern van die antwoorden is wel dat wij als professionals op M&O, P&O of HR gebied méér strategisch en tactisch zullen gaan werken en ons meer zullen inleven in de mogelijkheden van anderen. Mooie woorden als “levenslang leren”, “van werk naar werk”, “inzetbaarheid” en “preventie” gaan meer invulling krijgen vanuit de individuele vraag van de mens/medewerker en de relatie met de organisatie; hoe kunnen we investeren in het belang van de organisatie en daarmee ook het belang van de mens ondersteunen binnen onze organisatie?

En dit is natuurlijk niks nieuws…

We weten natuurlijk allang dat medewerkers beter functioneren als ze bevlogen zijn, als zij het werk “gewoon leuk vinden” en er energie van krijgen; maar we weten ook dat tevredenheid niet genoeg is voor de toekomst. De kracht van de resource Mens is dat zij zelf de “return-on-investment” bepalen van wat wij bereid zijn te investeren in die resource.

De jaren twintig van deze eeuw kunnen wel eens de start zijn van een nieuwe manier van kijken. De start van investeren in de resource ‘Mens’…

Wanneer start jij, HR-topper?

Ben jij een HR-professional en ben jij er klaar voor om op een andere manier te kijken naar ‘de mens in de organisatie?’ Dan mag jij de Schoutenhof meeting voor HR-toppers absoluut niet missen!

Samen met ANDARE Training & Opleiding en de Universiteit van Maastricht (Master Work, Health & Career) heeft NiDi Business School een driedaags interactief programma ontwikkeld. Op een plek die rust uitstraalt en rust geeft. Op afstand van alle dagelijkse besognes. Paul ter Wal en vele andere inspirerende sprekers nemen je in deze drie dagen mee in de wereld van Mens en Organisatie. Samen bespreken we inspirerende thema’s zoals: de rol en positie van HR in de organisatie, leiderschap en thuiswerken; tijdens en na COVID-19.

Meer weten over de Schoutenhof meeting voor HR-toppers? Neem dan contact op met NiDi Business School via info@nidibedrijfsopleidingen of via 088 032 2480

Over Paul ter Wal

NiDi Business School is zeer verheugd met de aanstelling per 1-12-2020 van Paul ter Wal als kerndocent Duurzame Inzetbaarheid van NiDi Bedrijfsopleidingen. Paul helpt organisaties met een enerverende insteek op de onderwerpen Duurzame inzetbaarheid en passie/bevlogenheid. Als inspirerende spreker is hij regelmatig te vinden op grote evenementen op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid; nationaal én internationaal.

De tomeloze energie van Paul doet sommige mensen wel eens een beetje terug deinzen. Hij compenseert dat gelukkig in één gesprek met zijn betrouwbaarheid en integriteit.

Benieuwd hoe Paul jou als HR-professional kan inspireren? Meld je dan aan voor de Schoutenhof meeting voor HR-toppers!

 

 

 

 

 

Paul ter Wal

Kerndocent Duurzame Inzetbaarheid van NiDi Business School