Duurzame Inzetbaarheid: iets van de laatste jaren of juist iets van deze tijd? Een interessante vraag; zeker nu we ons midden in een crisis bevinden waarin we al spreken van ‘het nieuwe normaal’.

Door het coronavirus zijn crisissituaties in organisaties ontstaan die niemand kon voorzien; veel organisaties moeten alle zeilen bijzetten om de coronacrisis en de periode daarna te overleven. Juist daarom is investeren in Duurzame Inzetbaarheid en toekomstgericht leiderschap is nu belangrijker dan ooit tevoren; het maakt dat organisaties sterker uit de crisis komen.

Samen vooruitblikken: de nieuwe economie!
Verandering en innovatie als enige constante gaan zien en vooral als constante kans op verbetering, wordt in de nieuwe economie essentieel voor organisaties. Pas dan ontstaat een duurzaam inzetbare organisatie, klaar voor de toekomst! Maar veranderen in barre tijden maakt het extra ingewikkeld: het vraagt om een sterk aanpassingsvermogen van organisaties. De klantbehoeften en de behoeften van de medewerkers veranderen namelijk in raptempo. Niet alleen moeten organisaties nu nog sneller inspelen op de gevolgen van de crisis, maar ook op eventuele nieuwe mogelijkheden en kansen! Daarom is het tijd om aan de slag te gaan! Juist nu is hét moment om uw dienstverlening en businessmodellen die niet duurzaam zijn, opnieuw in kaart te brengen en te inventariseren. Denk bijvoorbeeld aan klant- en medewerkersbehoeften: in hoeverre worden deze behoeften door de coronacrisis beïnvloed en hoe kunt u hierop inspelen; nu en in de toekomst?

Daarnaast gaan we zien dat mensen in de komende periode meer keuzes gaan maken op basis van ‘de eigen ik’. “Waar word ik gelukkig van en wat past bij mij?” zijn vragen die we naar verwachting vaker zullen horen. In een samenleving waar het individualisme een grotere rol gaat spelen, is toekomstgericht leiderschap waarin we elkaar blijven inspireren en eigenaarschap stimuleren, belangrijker dan ooit te voren. Aandacht en zorg voor elkaar en elkaar blijven faciliteren, worden basisprincipes. Toekomstgericht leiderschap in organisaties wordt dus meer gericht op goed werkgeverschap, goed medewerkerschap, veiligheid en dialoog, wat bij medewerkers leidt tot eigenaarschap. En laat dit nu net de basis zijn van Duurzame inzetbaarheid.

Verandering, innovatie en toekomstgericht leiderschap: het nieuwe normaal
Natuurlijk komt de coronacrisis een keer tot een eind; dus laten we in de tussentijd nu al met z’n allen vooruit blijven kijken en verandering, innovatie en toekomstgericht leiderschap gaan ervaren als ‘het nieuwe normaal’. Op die manier zorgen we ervoor dat we sterker uit de crisis komen en voorkomen we dat we terugvallen in oude patronen. Want duurzame inzetbaarheid is niet iets van voor de crisis, maar tijdens en zeker ook daarna.

We helpen u graag
De crisis raakt ons allemaal en de oplossingen zijn complex. Onze RADI®-adviseurs dé experts op het gebied van complexe duurzaam inzetbaarheidsvraagstukken. RADI®-adviseurs onderscheiden zich door hun inlevingsvermogen, creativiteit en doortastendheid. Ze volgen een professioneel educatieprogramma en weten de thema’s van duurzame inzetbaarheid te plaatsen in de actualiteit van vandaag. Wilt u in contact komen met een RADI® van NiDi Bedrijfsopleidingen? Laat het ons weten via 088 032 2480

We vinden het belangrijk dat u sterker uit de crisis komt en investeren graag tijd in uw organisatie. Daarom maken we graag een afspraak met u voor een vrijblijvende inspiratiesessie.

Wilt u meer informatie over duurzame inzetbaarheid en leiderschap ten tijde van de coronacrisis en daarna? Bekijk dan de webinar ‘Sterker uit de crisis’ van Gary Damen, Opleidingsmanager en kerndocent Duurzame Inzetbaarheid bij NiDi Business School.